af Camilla Hammer
I en tid, hvor personalisering og effektivitet er nøglen til succes, har Account-Based Marketing (ABM) vundet stor popularitet blandt B2B-virksomheder. ABM er ikke bare endnu en marketingstrategi – det er en målrettet tilgang, der samler salg og marketing om fælles mål og giver mulighed for at skabe dybe relationer med nøje udvalgte kundeemner. Men hvad er ABM egentlig, og hvordan fungerer det i praksis?
ABM står for Account-Based Marketing. Det er en strategi, hvor man fokuserer på specifikke virksomheder (eller "accounts") som sine primære mål – i stedet for at forsøge at tiltrække så mange leads som muligt. Det betyder, at hele salgs- og marketingindsatsen bliver skræddersyet til netop de virksomheder, man ønsker som kunder.
I traditionel B2B-marketing arbejder man ofte ud fra en bred funnel-struktur, hvor man prøver at fange så mange potentielle leads som muligt for derefter at kvalificere dem og guide dem gennem kunderejsen. I ABM vender man denne tankegang på hovedet: man identificerer først de mest attraktive konti og laver herefter målrettet indhold og kommunikation til netop disse.
Første skridt er at definere, hvilke virksomheder man vil målrette sin indsats mod. Dette sker ofte i tæt samarbejde mellem marketing- og salgsteams, som sammen vurderer hvilke konti der har det største strategiske potentiale.
Når kontiene er valgt, handler det om at forstå deres behov, udfordringer, beslutningstagere og organisatoriske struktur. Jo mere viden man har, jo bedre kan man tilpasse sin kommunikation.
I ABM handler det om at skabe indhold, der er relevant og værdifuldt for den enkelte virksomhed – og ofte også for specifikke personer eller roller inden for organisationen.
En af de største styrker ved ABM er det tætte samarbejde mellem salg og marketing. I stedet for at arbejde i siloer udvikler de sammen kampagner, outreach-strategier og indhold.
ABM kræver løbende måling af, hvordan de udvalgte konti interagerer med indholdet og salgsindsatsen. Succes måles ikke kun på klik og konverteringer, men også på relationens styrke og fremdrift i salgsprocessen.
Hvis din virksomhed har lange salgscyklusser, komplekse løsninger og høje gennemsnitsordreværdier – så kan ABM være en særligt effektiv tilgang. Det kræver dog, at man er villig til at investere i samarbejde, data og personalisering.
Vær opmærksom, når du arbejder med salgsrekruttering eller marketingrekruttering:
Dine salgs- og marketingledere skal forstå ABM! Når du planlægger rekruttering af salgsdirektør eller marketing manager, så bør du være opmærksom på at kandidaterne ser holistisk på virksomhedens samlede kommercielle aktiviteter. Desværre arbejder alt for mange virksomheder med adskilte salgs- og marketingfunktioner - ofte uden fælles mål. Det kan skabe gnidninger og manglende forståelse mellem afdelingerne.
Så når du arbejder med rekruttering af sælgere, rekruttering af salgschefer eller rekruttering af marketingfolk, så er det essentielt, at de ser salg og marketing som en fælles enhed med fælles mål og ressourcer.